Ακράτεια Ούρων

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες

H ακράτεια ούρων είναι συχνή ασθένεια, που αγγίζει μέχρι και 10% των γυναικών πάνω από 50 χρονών.
Συνήθως όμως οι ασθενείς (μέχρι και 30% αυτών που πάσχουν), δεν μιλούν γι’αυτό στο γιατρό τους, ντρέπονται ή θεωρούν ότι είναι κάτι φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Η ακράτεια ούρων, μπορεί να περιορίζεται στην απώλεια μερικών σταγόνων μέχρι σε σημείο που να επηρεάζει την καθημερινότητα της γυναίκας και την κοινωνική της ζωή.

Λύσεις υπάρχουν και εξατομικεύονται ανάλογα την επιθυμία και τη συμπτωματολογία της ασθενούς αλλά κυρίως ανάλογα την παθολογία στην οποία οφείλεται η ακράτεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα καθορίσει τον τύπο της θεραπείας, συντηρητική (φαρμακευτική) ή χειρουργική.

Ο γυναικολόγος με το ιστορικό που θα πάρει, θα μπορέσει να υποψιαστεί αν πρόκειται για ακράτεια από προσπάθεια ή για ακράτεια από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, τις συχνότερες δηλαδή αιτίες ακράτειας στη γυναίκα. Στη συνέχεια, αν κρίνει απαραίτητο θα προτείνει έναν ουροδυναμικό έλεγχο, μια ειδική, ανώδυνη μελέτη της ουροδόχου κύστεως και στο τέλος θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αιτίες

Η ακράτεια από προσπάθεια εκδηλώνεται όταν η γυναίκα χάνει ούρα μετά από μία έντονη φυσική προσπάθεια π.χ, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, γυμναστική, όταν σηκώνει βάρος ή ακόμα και μετά από ένα έντονο γέλιο.
Aυτό οφείλεται είτε σε χαλάρωση των κολπικών ιστών, είτε σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας.

Η ακράτεια από υπερδραστήρια κύστη, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και εκδηλώνεται με μια ξαφνική και έντονη ανάγκη ούρησης και μπορεί να συνοδεύεται από μια ακούσια απώλεια ούρων. Αυτή η περίπτωση οφείλεται σε ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστεως και συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή.
Οι γυναίκες αυτές έχουν συχνουρία και στον ύπνο, σε σημείο να σηκώνονται ακόμα και τη νύχτα να ουρήσουν περισσότερο από δύο φορές.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αιτία είναι συνδυασμός των ανωτέρω ή ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης, κάτι που οφείλεται σε υποτονική ουροδόχο κύστη ή αποφρακτικό φαινόμενο της ουρήθρας.

Παράγοντες που επηρεάζουν είναι οι πολλοί τοκετοί, η χρήση των εμβρυουλκιών κατά τον τοκετό, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο καφές, το κάπνισμα.

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες και φάρμακα – θεραπεία

Όπως προαναφέραμε λύσεις υπάρχουν και προσαρμόζονται αναλόγως τον τύπο της ακράτειας.
Χονδρικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θεραπεία της ακράτειας από υπερδραστήρια κύστη είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή. Τέτοια φάρμακα είναι η οξυβουτινίνη, η τολτεροδίνη, η σολιφενασίνη, η μιραβεγρόνη, κ.α. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα το ιστορικό και τις ενδείξεις. Πιθανές παρενέργειες είναι, η επιδείνωση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας, η υπέρταση, η ξηροστομία, η δυσκοιλιότητα, η ξηροφθαλμία, η θολή όραση, οι οποίες παρενέργειες όμως είναι μικρής έντασης με τα σκευάσματα τελευταίας γενιάς.

Αντιθέτως η ακράτεια από προσπάθεια, αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργικό τρόπο.
Η τεχνική η οποία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα είναι οι ταινίες (sling) ελεύθερης τάσης. Πρόκειται για μια λεπτή ταινία συνθετικού πλέγματος πολυπροπυλενίου που τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα. Έτσι ενισχύεται στηρικτικά το κολπικό τοίχωμα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακράτεια.
Είναι μια επέμβαση που γίνεται δια μέσου της κολπικής οδού, με μια μικρή τομή κάτω από την ουρήθρα, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Αυτή τη στιγμή θεωρείται παγκοσμίως η βέλτιστη τεχνική για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων από προσπάθεια με ποσοστά επιτυχίας γύρω στο 95% στα τρία χρόνια μετά το χειρουργείο.

Άλλες Υπηρεσίες

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/GYNAIKOLOGIA.jpg

Γυναικολογία

Για την κάλυψη κάθε φάσης της ζωής της γυναίκας

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/EGKIMOSINI.jpg

Εγκυμοσύνη

Χωρίς άγχος για την πιο σπουδαία περίοδο της ζωής.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/LAPAROSKOPISI-1.jpg

Λαπαροσκόπηση

Ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη χειρουργική μέθοδος.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/ISTEROSKOPISI.jpg

Υστεροσκόπηση

Διάγνωση και θεραπεία με νοσηλεία μερικών ωρών. (No touch, Diagnostic and Operative Hysteroscopy)

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/XEIROURGEIO.jpg

Χειρουργείο

Εξατομικευμένη επιλογή χειρουργικής μεθόδου.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/IPERIXOGRAFIMA.jpg

Υπερηχογράφημα

Μαιευτικό και γυναικολογικό υπερηχογράφημα.(3D US, 4D US, Doppler US)

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/OGKOLOGIA.jpg

Ογκολογία

Έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. (Διεθνή Guidelines)