Υπερηχογράφημα

Μαιευτικό και γυναικολογικό υπερηχογράφημα.(3D US, 4D US, Doppler US)

Yπερηχογράφημα Β' επιπέδου

Η δεύτερη πιο σημαντική υπερηχογραφική εξέταση στην εγκυμοσύνη, μετά την αυχενική διαφάνεια είναι το περίφημο β επιπέδου.Πραγματοποιείται γύρω στις 21 με 23 εβδομάδες αλλά μπορεί να γίνει και πιο νωρίς σε κάποιες περιπτώσεις (18-19 εβδομάδες). Διαρκεί κατά μέσο όρο 20 με 30 λεπτά και εξετάζουμε ένα ένα με προσοχή την ανατομία του εμβρύου. Εξετάζουμε το κεφάλι, τον εγκέφαλο, το θώρακα, την καρδιά, την κοιλιά, την σπονδυλική στήλη, τα άνω και κάτω άκρα του εμβρύου, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, την ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Συνήθως καταφέρνουμε με μία εξέταση να δούμε όλα τα όργανα του εμβρύου, κάτι όμως που δεν είναι πάντα εφικτό, αφού το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας αλλάζει συνεχώς θέση, με συνέπεια κάποια όργανα να μην είναι καλά ορατά. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνουμε την εξέταση αργότερα ή κάποια άλλη ημέρα, συμπληρώνοντας τα όργανα που δεν είχαμε δει καλά την πρώτη φορά, λόγω θέσης.

Το ότι ένα όργανο δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος της μητέρας σε αυτήν την εξέταση. Σε λεπτές γυναίκες η υπερηχογραφική απεικόνιση είναι πολύ πιο λεπτομερής και καθαρή σε σχέση με τις παχύσαρκες. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στη διάγνωση διαφόρων προβλημάτων του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς ότι σε ιδανικές συνθήκες εξέτασης, το ποσοστό ανίχνευσης των ανατομικών ανωμαλιών δεν ξεπερνά το 70% στο σύνολο των εξεταζόμενων οργάνων, καθώς πολύ μικρές δυσπλασίες δεν μπορούν να εντοπιστούν με τα σύγχρονα υπερηχογραφικά μέσα.Επίσης κάποιες ασθένειες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από κάποια ανατομική ανωμαλία και ονομάζονται μεταβολικές, δεν μπορούν να ανιχνευθούν υπερηχογραφικά.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια ανατομική παραλλαγή ή κάποια άλλη ανωμαλία, ο γυναικολόγος θα συμβουλεύσει το ζευγάρι για τις δυνατότητες του προγεννητικού ελέγχου, ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης και θα αποφασίσουν από κοινού τον τροπο αντιμετώπισης.

Υπερηχογράφημα 3D-4D

Η πρόοδος της τεχνολογίας μας παρέχει συνεχώς νέα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον προγεννητικό έλεγχο. Ένα από αυτά είναι και το υπερηχογράφημα 3D-4D.

Ουσιαστικά είναι μια ρύθμιση που έχουν τα σύγχρονα υπερηχογραφικά μηχανήματα με την οποία μπορούμε να απεικονίσουμε σε τρεις διαστάσεις (3D) το έμβρυο και να έχουμε μια εικόνα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Όταν προστίθεται και η τέταρτη διάσταση (4D), δηλαδή ο χρόνος, το έμβρυο απεικονίζεται σε τρεις διαστάσεις εν κινήσει (real time).

Eίναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή στην εγκυμοσύνη (κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο), και μας βοηθάει να συμπληρώσουμε τον κλασσικό υπερηχογραφικό έλεγχο 2 διαστάσεων όταν υπάρχουν τυχόν αμφιβολίες για κάποια ανατομική δομή του εμβρύου.

Άλλες Υπηρεσίες

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/GYNAIKOLOGIA.jpg

Γυναικολογία

Για την κάλυψη κάθε φάσης της ζωής της γυναίκας

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/EGKIMOSINI.jpg

Εγκυμοσύνη

Χωρίς άγχος για την πιο σπουδαία περίοδο της ζωής.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/LAPAROSKOPISI-1.jpg

Λαπαροσκόπηση

Ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη χειρουργική μέθοδος.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/ISTEROSKOPISI.jpg

Υστεροσκόπηση

Διάγνωση και θεραπεία με νοσηλεία μερικών ωρών. (No touch, Diagnostic and Operative Hysteroscopy)

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/XEIROURGEIO.jpg

Χειρουργείο

Εξατομικευμένη επιλογή χειρουργικής μεθόδου.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/OUROGYNAIKOLOGIA.jpg

Ουρογυναικολογία

Θεραπεία ακράτειας ούρων και πρόπτωσης πυελικού εδάφους.

https://gynequipe.gr/wp-content/uploads/2021/09/OGKOLOGIA.jpg

Ογκολογία

Έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. (Διεθνή Guidelines)